Exkurze do Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj v Líbeznicích
Ve čtvrtek 30. ledna měla třída VIII. A, která se v letošním školním roce věnuje projektu zabývajícím se plýtváním potravin, možnost navštívit sklad největší potravinové banky. Po celou dobu nám svůj velmi vzácný čas věnovala ředitelka potravinové banky paní Věra Doušová. Nejprve nám vysvětlila význam potravinové banky, její fungování a přiblížila všechny aktivity, kterým se věnuje. Do potravinových bank putují neprodané potraviny z obchodů, ale i potraviny přímo od výrobců – například špatně označené – tedy takové, které do prodeje vůbec nesmějí přijít. Většina těchto potravin jsou potraviny čerstvé, které se musejí okamžitě předávat dále. Dvakrát ročně proto potravinové banky pořádají Národní potravinovou sbírku, aby získaly trvanlivé potraviny, kterých mají dlouhodobě nedostatek. Potraviny z potravinových bank se předávají dále organizacím (např. Charita, Naděje, azylové domy, Klokánky,….), na výdejních místech vydávají jednotlivcům, kteří mají prokazatelný nárok na potravinovou pomoc, případně imobilním potřebným jedenkrát týdně dovážejí. Potravinová banka, kterou jsme navštívili, má v Klecanech i svoji restauraci Plotna, kde vaří jídlo ze zachráněných potravin. A tato banka se ve své činnosti nesoustředí jenom na potraviny, ale podle možností také na zajištění jiné materiální pomoci pro potřebné - například hraček, kočárků, oblečení,…. Mezi zaměstnanci potravinové banky jsou i její bývalí klienti, kterým získání práce pomohlo jejich situaci zlepšit. Po vyslechnutí těchto zajímavých informací nás paní ředitelka vzala do skladu, kam auta přivážela neprodané potraviny a odkud si různé organizace pomoc naopak odvážely. Také jsme viděli přípravu tašek pro výdejní místa. Exkurze byla nesmírně zajímavá, pomohla žákům lépe pochopit, jak důležité je jídlem neplýtvat, a že není samozřejmostí mít jídla dostatek.